Dit moet je weten over de laatste speelronde

15 mei 2023

Vrijdagavond staat de laatste speelronde van fase 2 op het programma in de Eredivisie Zaalvoetbal. De 7 ploegen die nog kampioen kunnen worden zijn al bekend maar de uitgangspositie in de play-offs nog niet voor iedereen. In Poule B is de strijd tegen degradatie nog uiterst spannend.

Tigers Roermond of Hovocubo direct naar halve finale?
Vrijdag gaan Tigers Roermond en Hovocubo uitmaken wie er tweede gaat worden in Poule A en de kwartfinale van de play-offs mag overslaan. Hovocubo heeft een voordeel wanneer beide ploegen gelijk eindigen in punten. Alle ploegen nemen namelijk de helft van hun punten uit fase 1 mee naar fase 2. Maar bij een oneven aantal is dit puntenaantal naar beneden bijgesteld. De clubs met een oneven aantal punten in fase 1 hebben dus nog een “bonuspunt” voor een gelijke stand bij fase 2. Tigers Roermond heeft dit punt niet. Beide ploegen staan tegenover een kandidaat voor de brugwedstrijd. FC Eindhoven is al zeker van de halve finale en kan tijdens de kwartfinale toekijken.

Brugwedstrijd voor BE ’79 of FC Marlène?
De nummer 6 van Poule A gaat in de brugwedstrijd met HV/Veerhuys (nummer 1 Poule B) de strijd aan om het laatste ’ticket’ voor de play-offs. De beslissing had afgelopen vrijdag al in een onderling duel kunnen vallen, maar toen speelden BE ’79 en FC Marlène gelijk.

Wie degradeert er naast ZVV Den Haag ook rechtstreeks?
In Poule B is het nog razend spannend. Met nog 1 wedstrijd te spelen zijn RKAV Volendam, ZVV Eindhoven, AGOVV en Texel ’94 nog niet zeker van nog een jaar Eredivisie. De drie laatstgenoemde kunnen nog op plaats 7 eindigen en daarmee rechtstreeks degraderen. RKAV Volendam kan alleen op doelsaldo nog ingehaald worden door ZVV Eindhoven, al moeten er dan wel twee grote uitslagen volgen.

De nummers 5 en 6 van Poule B gaan de nacompetitie in. Waar de nummer 6 de tweede ronde en de halve finale moet overleven, hoeft de nummer 5 maar 1 finalewedstrijd te spelen.

AGOVV heeft als enige van de degradatiekandidaten geen ‘bonuspunt’ vanuit fase 1 in te zetten en zal bij een gelijk aantal punten dus het onderspit delven, ongeacht het doelsaldo. Maar dat lijkt momenteel niet uit te maken. AGOVV is naast ZVV Den Haag de enige ploeg met een negatief doelsaldo in Poule B. AGOVV krijgt vrijdag HV/Veerhuys, de nummer 1 van Poule B, op bezoek. Texel ’94 speelt op dat zelfde moment tegen het al gedegradeerde ZVV Den Haag. Ook ZVV Eindhoven staat tegenover een hoger geklasseerde tegenstander. Alle wedstrijden in Poule B beginnen vrijdag om 20.30 uur.

Meer informatie over de competitie opzet is hier te vinden